Què ofereix el programa DLec?
Proporciona eines, recursos i seguiment a l’equip educatiu
Formació a tot l’equip docent amb l’objectiu d’implementar una metodologia específica i complementària.
Material manipulatiu i digitalitzat per a la instrucció de l’alfabetització primerenca.
Implementació de dinàmiques transversals que ajudin a incorporar aquests canvis a la cultura del centre a llarg termini.
Contribució a l’actualització científica, tècnica, didàctica i professional de l’equip docent.
Proporciona suport específic als infants amb dificultats d’aprenentatge
Cooperació amb el servei d’intervenció intensiva als alumnes de primària que presenten dificultats severes en l’aprenentatge de la lectoescriptura.
Col·laboració en l’assessorament a les famílies dels infants inclosos en el programa.
Diagnòstic neuropsicològic i logopèdic als alumnes de primària que, després d’haver estat entrenats amb el programa DLec d’intervenció preventiva i grupal, presentin sospites d’un possible trastorn d’aprenentatge.
Col·labora en la detecció de dificultats d’aprenentatge.
Detecció de dificultats d’aprenentatge o possibles trastorns de l’aprenentatge en els alumnes de primària de cicle inicial i mitjà amb signes d’alerta d’una dificultat relacionada amb la lectoescriptura. Es realitzarà a través de cribratges a tots els alumnes, proves diagnòstiques a aquells que presentin més dificultats, recull d’informació de diferents agents implicats i l’entrega d’eines d’observació i cribratge a l’aula per als mestres.
Ofereix a la comunitat escolar tot el conjunt de serveis esmentats de manera gratuïta.
La voluntat del programa DLec és ajudar a compensar les situacions dels infants amb dificultats d’aprenentatge que es troben en una situació socioeconòmica complicada, és per això que els serveis que s’ofereixen a les escoles amb una classificació d’alta complexitat no suposaran cap tipus de cost econòmic.
Com ho fem?
DLec pretén empoderar la figura del docent amb la col·laboració del logopeda i el psicòleg i afavorir una nova conceptualització d’una intervenció més inclusiva i curricular. El programa consta de 5 blocs interrelacionats, que es duran a terme en un període de 3 anys i seguiran un full de ruta adaptat a cada escola a partir de la recollida de necessitats prèvia.
Principis
La metodologia emprada pel programa DLec se sustenta en el reforç positiu
i potencia el valor i el respecte de la multiculturalitat.
Aquests són els principis del programa:
LÚDIC
Des de DLec creiem que plantejar les activitats com un joc evita que els infants associïn la lectura a sensacions negatives i els ajuda a mantenir l’atenció focalitzada en el procés. És per això que els exercicis i les activitats que es proposen es plantegen com un repte divertit.
MANIPULATIU
ACUMULATIU
L’aprenentatge de la lectura es construeix sobre els coneixements previs de l’infant. Per tant, se segueix una metodologia acumulativa ja que es sustenta sobre el que ja s’ha ensenyat per seguir aprenent.
MULTISENSORIAL
Els diferents apartats del mètode es presenten a través de diferents canals perceptius. És més fàcil assimilar els aprenentatges si es perceben mitjançant les diferents modalitats sensorials, ja que cada alumne podrà utilitzar aquella que millor l’ajudi a integrar l’aprenentatge.
METACOGNITIU
Conèixer el propi procés d’aprenentatge és clau per plantejar-lo de la manera més eficient possible. En base a l’evidència científica, la metodologia del programa DLec té en compte la competència metacognitiva a l’hora de plantejar la seva manera de treballar.
SISTEMÀTIC
L’aprenentatge de la lectura es construeix sobre els coneixements previs de l’infant. Per tant, se segueix una metodologia acumulativa, ja que se sustenta sobre el que ja s’ha ensenyat per seguir aprenent.
VISUAL
La gran majoria d’estímuls que es presenten en les diferents activitats compten amb una forma de presentació visual perquè els infants puguin fer el lligam entre l’estímul sonor i la representació. Això els permet memoritzar millor algunes de les paraules, per tal d’augmentar el seu vocabulari, així com integrar millor el concepte i fer les activitats més atractives.
INCLUSIU
El disseny emprat en els diferents nivells del mètode i el fet que els principis del Disseny Universal de l’Aprenentatge estiguin integrats en la seva estructura fan que el mètode tingui un efecte positiu en tots els infants de l’entorn escolar, independentment de la seva competència lectora abans de començar el procés.
ESTRUCTURAL
En totes les activitats s’han d’aplicar unes mateixes instruccions per tal que a l’infant se li faci més fàcil entendre allò que ha de realitzar i sigui més capaç d’anticipar què s’espera d’ell.
FONÈTIC
El mètode té en compte el desenvolupament fonètic i fonològic del català per estructurar la intervenció, considerant aquests elements com eixos vertebradors per al treball de l’aprenentatge de la lectoescriptura i per poder dur a terme la transcició del llenguatge oral a l’escrit.
SEQÜENCIAL
La neurociència ens ha ensenyat que el procés d’adquisició de la lectura s’aprèn més ràpidament i de manera més significativa si se segueix una estructura seqüencial. Tenint en compte això, DLec s’aplica seguint un ordre jeràrquic en la seva complexitat, que permet a l’infant anar adquirint les competències adequades quan està preparat per fer-ho.
REITERATIU
El procés d’aprenentatge de la lectoescriptura, especialment l’aprenentatge de la lectura global (ruta lèxica), requereix visualitzar paraules a partir de la pràctica repetida, per tal de facilitar a nivell cognitiu la integració i consolidació de les paraules.
Estructura
El programa DLec segueix una estructura marcada, que implica el treball de les àrees que s’exposaran a continuació. Cadascuna de les àrees es desenvolupa en el moment evolutiu òptim, tenint en compte els coneixements i les habilitats relacionades amb la lectura prèviament adquirides. Algunes d’aquestes àrees es van treballant simultàniament, mentre que d’altres es treballen quan ja s’ha assolit un determinat grau de competència en alguna àrea concreta.
